Money, is a crime

Nu har jag en liten fundering här! Vem betalar kostnaden för att göra pengar?

En teori är att branchen är självgående. Chefen tar helt enkelt lite pengar från rullbandet och sätter in på de anställdas konton, chefen tar lite pengar från rullbadet och köper material till att göra fler pengar. Och så går det runt, självgående helt enkelt, om en anställd vill ha mer i lön så är det bara att öka produktionen en aning och företaget förlorar inget på det.
En annan teori är att det fungerar som på vilket arbete som helst, pengarföretaget måste ju få något av någon för pengarna de gör, och för dom pengarna som redan är ute på marknaden så ger chefen lön till de anställda och köper material. Men då är frågan, vem köper pengar? Hur mycket kostar en hundring? Om den kostar 10 kronor tjänar man ju mycket på att köpa pengar. Om den kostar mer än 100 kr, så förlorar man på det och det är ju ingen mening att köpa en hundring för hundra kronor. Så antagligen är det ingen som köper pengar.

De kan ju vara så att pengarföretaget har något avtal med någon bank som har beställt pengar. Men då är det samma sak ju, varför ta pengar man fått in för pengarna och ge dom i lön, när dom ligger framför de anställdas näsor. Himla onödigt tycker jag.

Kan det vara så att en bunt med 10 hundringar inte kostar 1000 kr utan det ska vara något special pris om det är banker som köper dom. Det kanske är som med vanliga varor, att det kostar en summa för hur mycket de kostar att göra, och plus en summa som det producerade företaget tar, för att gå med vinst och en summa för det företag som säljer tar för att det ska gå med vinst. Är man uppe i hundra kronor då?
Fast banker tjänar ju pengar genom skillnaden mellan ränta och skatt (eller nåt sånt). Så den teorin funkar inte.(skit också)

Är det så att pengarföretaget ger bort pengar gratis till banker?
Är det så att pengarföretaget och banken är samma?
Att banken äger stället som gör pengar?
Lever pengagörarbranchen på skatt vi betalar?
Det borde vara monopol på pengar?! och isåfall, Vem bestämmer hur mycket pengar man ska producera?

Nä jag fattar inte! Jag ska skriva det här när jag har tagit reda på svaret.
Hade gött tills nästa gång!

"Money makes you rich and sad, love makes you lovley"


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback